DIY: moestuinbak

Heel erg leuk en gezond is het om zelf groenten of kruiden te kweken in je eigen moestuin! Veel mensen denken dat je hiervoor veel ruimte nodig hebt, maar dit is niet waar! Vandaag laat ik in stappen zien hoe je je eigen moestuinbak kunt maken.

Denk eerst goed na waar je de moestuinbak wilt plaatsen en hoe groot deze moet worden. Welke groenten en/of kruiden wil je er allemaal in zetten? Ik wilde graag een kleine moestuinbak voor een paar plantjes. De bak is 120 cm lang geworden, 30 cm breed en 70 cm hoog.

Dit heb je nodig:
– geimpregneerd hout
– 4 wieltjes
– Antiworteldoek
– Schroeven en nietjes
– Beits of verf in de gewenste kleur (ik heb gekozen voor grijze beits)
– moestuinmix
– groenten/kruidenplantjes

Eerst maak je vier van deze paaltjes, dit worden de poten. Tegen de kleine plankjes worden uiteindelijk de horizontale planken geschoefd.

Op deze foto kun je al beter zien hoe de bak eruit komt te zien. Dit is het frame waartegen de planken geschroefd zullen worden.

Schroef de planken vast tegen het geraamte.

Hier zie je dat de bak bijna klaar is. De wieltjes zitten er ook al onder. De bak is gereed voor de beits/verf . Ik heb gekozen voor beits omdat je zo de houtnerf nog blijft zien. Vervolgens kan het antiworteldoek gemonteerd worden.

Op bovenstaande foto zie je hoe de moestuinbak uiteindelijk is geworden. Nu moet er natuurlijk nog aarde in en een paar leuke plantjes!

De moestuinbak komt bij ons onder de overkapping te staan. Doordat de bak wieltjes heeft, kunnen we hem overdag makkelijk verplaatsen, zodat de plantjes wat meer zonlicht krijgen. Ik heb gekozen voor deze plantjes: cherrytomaatjes, aardbei en radijs. Of dit een goede keuze is weet ik niet, ik ben zelf nog niet zo ervaren in moestuintjes :).

Bij het tuincentrum hebben ze speciale ‘moestuin mix’; waar alles in zit wat je planten of zaadjes nodig hebben. Ik heb gekozen voor al wat grotere planten, maar je kan natuurlijk ook zelf zaadjes zaaien.

Dit is het resultaat. Ik heb er op het einde nog een plantje basilicum aan toe gevoegd.

Wat vind jij van zo’n moestuinbak? Heb je zelf ook een moestuintje of ben je van plan er een te maken?

1 Reactie

  1. Jeroen
    21 augustus 2020 / 8:38 pm

    hoi francien,

    we willen je bedanken voor je moestuinbak idee. We hebben hem op basis van je beschrijving en foto’s gebouwd voor mijn moeder. We vinden het heel goed gelukt en mijn moeder is er heel blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *